Ga naar de inhoud
Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Professionals in de kinderopvang hebben een wettelijke zorgplicht voor de kinderen die dagelijks naar de kinderopvang komen.
Wanneer er bijvoorbeeld zorgen zijn over de thuissituatie en er een vermoeden bestaat van huiselijk geweld of kindermishandeling, moeten kinderopvangorganisaties en hun medewerkers verplicht starten met de meldcode. Ook kunnen er zorgen zijn op de kinderopvang of bij een gastouder, bijvoorbeeld als er een vermoeden bestaat van grensoverschrijdend gedrag van een (pedagogisch) medewerker tegen een kind.

Om invulling te geven aan de meldcode maken wij gebruik van het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voor de kinderopvang. Dit protocol is door de sectorpartijen opgesteld om handvatten te bieden in situaties van (vermoedens van) kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag.

Houders zijn verplicht om de meldcode samen met de beroepskrachten een continu proces te laten zijn van het vormen, implementeren, evalueren en actualiseren van beleid. Door continu bezig te blijven met de meldcode, blijven medewerkers zich bewust van hun signalerende rol en de stappen die eventueel genomen moeten worden.

Aandachtsfunctionarissen
Een aandachtsfunctionaris heeft een centrale en adviserende rol in de stappen rond het signaleren en handelen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling in huiselijke kring. Binnen KO Villa PIp hebben we drie aandachtsfunctionarissen. De aandachtsfunctionaris heeft als taak om het onderwerp huiselijk geweld en kindermishandeling binnen de organisatie te borgen. Een aandachtsfunctionaris is deskundig in het signaleren, handelen en delen van zorgen en is goed op de hoogte van de werkwijze van de meldcode en de afspraken binnen de eigen organisatie. De aandachtsfunctionaris heeft tevens contact met externe partijen zoals Veilig Thuis.

Brochure
De brochure ‘meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld’ in de praktijk geeft o.a. informatie over de uitdagingen voor het beter signaleren van kindermishandeling in de kinderopvang en onderwijs en hoe de meldcode nog beter in de praktijk kan worden toegepast.
Klik hier om de brochure te downloaden.

Bekijk ook eventueel dit filmpje Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van Augeo.

'Een tweede thuis dicht bij huis'
KO Villa Pip | Prinses Margrietlaan 3a | 6986 AP Angerlo | Tel. 0313 - 437 854 | KvK nr. 59770929 | info@villa-pip.nl
©2018. Kinderopvang Villa Pip. Alle rechten voorbehouden.
Terug naar de inhoud